De risico’s van Bitcoins kopen en andere cryptocurrency

Op deze pagina willen wij graag onze visie geven over de risico’s die kleven aan het kopen van Bitcoins en andere cryptocurrency.

Allereerst, ja er kleven risico’s aan het kopen van Bitcoins. Grote risico’s als je niet goed op let. Tegelijkertijd willen wij er direct op wijzen dat er op “reguleer beleggen” ook grote risico’s kleven als je niet oplet. Daarom volgen nu een aantal algemene tips en gaan we daar specifieker in op de verschillen in risico’s tussen cryptocurrency en reguleer beleggen.We hebben het woord beleggen net al even genoemd. Bitcoins kopen om een graantje mee te pikken is wat dat aangaat niet anders dan beleggen. En net zoals voor reguleer beleggen geldt voor Bitcoin kopen ook;

  • Beleg niet meer dan je kunt missen. Klinkt als een open deur maar soms is het erg verleidelijk -met het idee snel geld te verdienen- om te veel te beleggen.
  • Doe aan risico spreiding. Je kunt alles investeren in Bitcoin maar er zijn inmiddels wel 1.000 andere cryptocurrency’s. Veelal zijn andere cryptocurrency wel aan de Bitcoin gekoppeld. Dat betekent dat wanneer de Bitcoin onderuit gaat, andere cryptocurrency t.o.v. de Euro ook onderuit gaan. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige cryptocurrency zijn losgekoppeld van de Bitcoin en daarnaast kan een cryptocurrency t.o.v. de Bitcoin erg stijgen. Zoveel dat zelfs wanneer de Bitcoin flink minder waard wordt de cryptocurrency uiteindlijk nog steeds rendabel is.
  • Naast spreiding in verschillende cryptocurrency is het aan te bevelen om je verschillende zogenaamde Exchanges en/of wallets te gebruiken. Meer over Exchanges lees je hier. Zie het als dat je 1.000 euro op zak hebt. Als je die volledige 1.000 euro in je jaszak stopt en je wordt bestolen met je 1.000 euro kwijt. Als je die 1.000 op verschillende plekken stopt zoals je jaszak, binnenzak, broekzak, sok…en je word bestolen dan minder je normaal gesproken een deel kwijt en niet alles. Bitcoin en Cryptocurrency worden verhandelt op internet. Je wallet/exchange moet je zien als een soort van digitale portemonnee. Daar kan uit gestolen worden. De site kan gehackt worden. Het is daarom handig om je geld te verdelen.Kleven er meer risico’s aan Bitcoins kopen dan reguleer beleggen?

Als je de media mag geloven dan is Bitcoins kopen z’on beetje het meest risicovolle wat je kunt doen. Wij denken dat dat zwaar overdreven en dat er politieke redenen zijn waarom de Bitcoin op deze manier in media wordt afgeschilderd. Toch denken wij wel dat er meer risico’s aan kleven dan reguleer beleggen.

1). Als je kijkt naar de historie van koers van de Bitcoin dan zijn hier gigantische schommelingen in te vinden. Je loopt ds het risico dat je Bitcoins opeens veel meer waard zijn 🙂 maar ook veel opeens veel minder 🙁

2). De Bitcoin en ook andere cryptocurrency vallen niet onder het beheer of toezicht. Dat wil zeggen dat iedereen een cryptocurrency kan starten. Je hebt er verschikkelijk scams tussen zitten die je proberen op te lichten. Juist vanwege het ontbreken van toezicht is het risico dat er scam tussen zit in onze beleving groter dan bij reguleer beleggen.3). Stel dat je Bitcoins gestolen worden dan kan je nergens op terugvallen. De Bitcoin is van niemand en tegelijkertijd van iedereen. In Nederland hebben we het depositogarantiestelsel. Dat dat ING gigantisch gehackhed wordt en je raakt veel geld kwijt dan kan je in eerste instantie ING aanklagen en dat die dreigt failliet te gaan dan kan de DNB/overheid nog uitkeren. Bij Bitcoin ontbreekt het toezicht en deposito garantiestelsel. Overigens is dat ook het hele idee achter de Bitcoin. Met de Bitcoin heb je geen bankenstelsel -waar veel geld verdwijnt in de zakken van mensen die het toch voldoende hebben- meer nodig. Meer over de Bitcoin lees je hier.